среда, 9 октября 2019 г.


Аромотерапія в дитячому садку

Аромотерапіяце профілактика і лікування багатьох захворювань шляхом впливу на організм натуральних природних ефірних олій. Вона ефективна в комбінації із правильним способом життя, здоровим харчуванням і позитивним світоглядом.
Напередодні або під час спалахів гострих респіраторних захворювань, а також для санації повітря у дитячих садках доцільно використовувати ефірні олії деяких цілющих рослин. Ці біологічно активні речовини підвищують імунітет та резистентність організму до інфекцій і різних патологічних процесів, мають сильну протимікробну та противірусну дію.

Застосування ефірних олій
№з/п
Лікування та профілактика захворювань
Ефірні олії
1.   
Вади серцево-судинної системи, вроджена аномалія серця, хронічний тонзиліт
Олія евкаліпту, чебрецю,  розмарину, олії валеріани, собачої кропиви,  лаванди, меліси, м'яти, лимону, майорану.
2.   
Захворювання кишково-шлункового тракту, гастрит, коліт, дисфункція кишківника, панкреатит
Олія м'яти, берези, гвоздики, ялівцю.
3.   
Захворювання сечовидільної системи, цистит, пієло­нефрит.
Олія ялівцю, меліси, лаванди.
4.   
Розлади кровотворних органів, лімфосистеми, схильність до анемії.
Олія меліси, мускату.
5.   
Розлади нервової системи, вегето-судинна дистонія.
Олія лаванди, меліси, апельсину, ромашки.

Аромолампа- це найбільш простий, але і самий дієвий засіб аромотерапії. Застосування аромолампи полягає в повільному томлінні ароматичної олії в спеціальній ємності, завдяки якому повітря в приміщенні набуває цілющого аромату.
Використання аромоламп у дитячому садку здатне покращувати самопочуття дітей, піднімати їхній настрій, збагачувати дитячий організм життєвою енергією, додавати тонус і  релаксуючу дію.
У аромолампах застосовуються концентровані ефірні олії, а також аромотичні суміші. У будь-якому випадку необхідно використовувати лише 5 крапель олії.
Аромолампа зі свічкою. Конструкція аромолампи зі свічкою включає в себе невелику за обсягом чашу для олії і води, яка розташовується безпосередньо над свічкою. Вогонь від свічки змушує масло випаровуватися і таким чином поширюватися в навколишньому повітрі. Процес застосування простий. Потрібно заповнити аромолампу водою і додати до неї 3 - 5 крапель будь-якого ефірної олії. Після того, як свічка нагріє суміш, летючі пари масла почнуть швидше розсіюватися у повітрі. 

        Аромотерапія проводиться медичною сестрою за призначенням лікаря у спеціальному приміщенні з невеликою групою дітей.
        Курс індивідуальної аромотерапії проводять двічі на рік.
Ароматизацію приміщень проводять тричі на рік:
1 курс – на початку навчального року
2 курс – взимку ,  у період вірусних інфекцій
3 курс – на початок весни у період авітамінозу.
            Можна ароматизувати спортивні і музичні зали, проте слід враховувати небезпеку ароматизації приміщень для дітей з алергічними реакціями, з астматичними компонентами. Важливо враховувати також сезонність: влітку аромотерапію не проводять.
            Перед процедурами в приміщенні необхідно провести вологе прибирання, провітрювання. Проводити процедури бажано у фіксований час, перед початком серії  аромооздоровчих процедур слід пояснити дітям правила поводження під час процедури та навчити техніці глибокого та рівного дихання.
           Супровід процедур повільною та спокійною музикою у поєднанні з переглядом слайдів, ландшафтне оформлення приміщення створює необхідний позитивний психологічний ефект для дітей.


Комментариев нет:

Отправить комментарий